În luna Iunie ai 20% reducere la Ritualurile de Relaxare

Ce este stresul și cum ne poate afecta

Ce este stresul și cum ne poate afecta 1

Stresul este reacția psiho-somatică a organismului la o anumită situație pe care o percepem ca pe o posibilă amenințare, fie că suntem preocupați de situația financiara, de școală, de probleme sociale sau de locul de muncă.

Prin prisma faptului că creierul uman percepe situațiile de mai sus ca pe o posibilă amenințare reală acesta declanșează involuntar în organism o reacție chimică menită să ne pregătească pentru această amenințare. Această reacție la stres este strâns legată de o alta, respectiv reacția lupta sau fugi care practic pregătește într-un timp foarte scurt creierul pentru a lua decizia dacă trebuie să înfrunte sau să fugă din fața primejdiei.

Până aici perfect normal, o reacție benefică în lupta pentru supraviețuire. Însă ea este benefica pentru organism doar în momentul în care amenințarea percepută mental este rezolvată în timp scurt. Daca însă amenințarea persistă pe termen lung intervin problemele. De exemplu, persoana tinde să transforme reacțiile emoționale în emoții negative care, neeliberate, țin organismul sub tensiune, adică își consumă resursele energetice extrem de repede. Persoanele sunt obosite tot timpul, au o stare de apatie, iar pe termen lung pot declanșa anumite boli, unele dintre ele destul de grave.

Ce este stresul și cum ne poate afecta 2

Cum putem identifica stresul

Persoanele aflate sub influenta stresului devin foarte ușor iritabile, sunt agitate, trec foarte ușor de la o stare la alta, se simt copleșite de o situație nefavorabila, nu se pot relaxa, au o părere proasta despre sine, se simt singure, devin depresive, se izolează, evita comunicarea cu alte persoane, toate acestea pe plan mental.

Pe plan fizic însă persoanele afectate de stres manifesta:

 • energie scăzută;
 • dureri de cap, dureri musculare, dureri in piept;
 • colon iritabil;
 • insomnii;
 • răceli;
 • palpitații ale inimii;
 • lipsa libidoului;
 • tremurat, transpirație la nivelul palmelor;
 • dificultăți de înghițire.

Consecințele pe termen lung ale stresului pot fi devastatoare.

De exemplu, persoanele care se confruntă cu stresul o perioadă mai lungă de timp pot dezvolta probleme mentale, depresii, anxietate, tulburări de personalitate, boli cardiovasculare, aritmii cardiace, infarct miocardic, obezitate, disfuncții sexuale și erectile, acnee, psoriazis, calviție, probleme gastro intestinale.

Ce este stresul și cum ne poate afecta 3

Cateva soluții pentru reducerea nivelului de stres

Fii prietenul tău, fii blând cu tine și nu te judeca în situațiile în care nu găsești răspunsurile care sa te mulțumească.

Exercițiile de respirație sunt foarte utile. Ajută la oxigenarea creierului și la relaxare.

Include în rutina zilnică activități fizice de orice fel.

Ai grija de corpul tău:

 • mănâncă sănătos și regulat, 3 mese pe zi;
 • hidratează-te;
 • ia pauze de cate 15 minute la fiecare 90 minute de lucru;
 • practică streching pentru articulații și pentru circulația sângelui și a limfei;
 • practică meditația sau tehnici de relaxare;
 • practică activități distractive sau un hobby;

Stabilește-ți obiective realiste. Evită cauzele dureroase ale perfecțiunii. Cunoaște-ți limitele și respectă-le.

Fă-ți la finalul zilei o retrospectivă a tot ce a fost bine în acea zi și mulțumește-ți ție însuti/însăți pentru aceste realizări.

Se poate întâmpla ca, la un moment dat în viață sa avem parte de evenimente neplăcute, un deces, o despărțire, o trauma psihică, evenimente peste care nu ne este ușor să trecem, iar unele persoane nu trec niciodată. În aceste situații este recomandat să consultați un specialist care să vă ajute să depășiți problema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter Urban Masaj

Newsletter

Prin abonare confirmați că aveți peste 18 ani și ați citit politica de confidențialitate împreună cu termenii și condițiile