-40% de Happy Hour la Urban Masaj! Masaj 60 min la 150 lei. Ofertă valabilă de Luni-Vineri între 11:00 și 17:00

Rolul terapiei prin masaj în procesul de detoxifiere și tratare a dependențelor

Rolul terapiei prin masaj în procesul de detoxifiere și tratare a dependențelor 1

În ultimele decenii, rolul terapiei prin masaj în tratamentul dependenței (de orice natură) a fost explorat ca un mijloc de a ajuta eforturile de detoxifiere ale pacienților dependenți.

O multitudine de metode de medicină alternativă și complementară au fost folosite pentru pacienții dependenți, masajul fiind utilizat în mod proeminent.

Un studiu care poate să confirme eficiența masajulului în cadrul tratamentelor de detoxifiere a fost publicat în Journal of Medicine Alternative. Pe un eșantion de 82 de persoane de diferite vârste și cu diferite probleme de gestionare a anxietății s-a demostrat că masajul a prezentat un randament mai mare de vindecare decât un proces de relaxare farmacologică utilizat în facilitarea eforturilor de gestionare a anxietății pe bază de medicamente psihoactive.

Încă un studiu similar din același jurnal a subliniat că 50 de persoane dependente de alcool au indicat că masajul pentru gât, spate, umeri și cap scade nevoia de consumare a alcoolului. Procedurile de masaj aplicându-se în stadiile incipiente ale procesului de dezintoxicare a pacientului.

Aceste studii demonstrează că terapia prin masaj este benefică și facilitează recuperarea acelora care prezintă semne de dependență.

Un lucru care mi-a atras atenția este cazul alcoolismului, unde există 3 etape de retragere din acest viciu transformat în dependență:

  • Etapa 1: anxietatea, insomnia, greața si durerea abdominală (de regulă aceste simptome se manifestă la un interval de 8 ore de la consumul unltimului pahar de alcool)
  • Etapa 2: tensiune arterială crescută, temperatură corporală crescută, frecvență cardiacă neregulată, confuzie (de regulă aceste simptome se pot identifica la un interval de 24-72 ore de la consumul ultimului pahar de alcool)
  • Etapa 3: halucinații, febră, convulsii, agitație ( de regulă aceste simptome se identifică la 2-4 zile de la consumul ultimului pahar de alcool)

Toate aceste simptome tind să scadă la un interval de timp de 5-7 zile.

În cadrul studiilor realizate s-au punctat efectele fiziologice pozitive ale terapiilor prin masaj. Aceste terapii îmbracă mai multe denumiri, cum ar fi “Masaj Suedez”, “Masaj relaxare cu pietre vulcanice încălzite”, “Masaj de relaxare cu aromaterapie”, etc.  Toate au în comun masajul corporal si drenarea sistemului limfatic/sangvin, premisă în activarea sistemului imunitar natural al corpului, creșterea senzației de bine și îmbunătățirea calității somnului prin eliberarea de serotonină și dopamină, așa numite în popor “hormonul fericirii”.

Din punct de vedere psihologic masajul este văzut în lumea recuperării alternative ca o metodă eficientă și cu rezultate imediate în gestionarea stresului și stărilor de anxietate, reducerea depresiei si tratarea tulburărilor de hiperactivitate.

În concluzie, terapia prin masaj nu generează doar o stare de bine la nivel mental si fizic, este mai degrabă un accelerator în recuperarea si tratarea dependențelor și anxietăților de orice natură (nu doar medicale).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Prin abonare confirmați că aveți peste 18 ani și ați citit politica de confidențialitate împreună cu termenii și condițiile